2017 m. birželio 1 d., ketvirtadienis

Kokosinis sausainis iš pupelių vandens (aquafaba macaroons)


Youtube'as yra mano mėgstamiausia vieta internete. Atsimenu, kažkada manęs paklausė, kada paskutinį kartą verkiau ir aš atsakiau "Šiandien ryte, kai žiūrėjau gotų vestuves per Youtube'ą." Tai šitas atsakymas geriausiai apibūdina mano ryšį su šia platformą, nes ten galiu praleist marias laiko, žiūrėdama random dalykus, tiesiog iš smalsumo. Gotų vestuvės tai čia tik vienas iš pavyzdžių.



Tai tikriausiai nenuostabu, kad ir įkvėpimo maisto gaminimui semiuosi iš ten. Ir vienas dalykas, kurį užmačiau, buvo aquafaba bei jo panaudojimo būdai. Čia pasirodo yra visų veganų didis džiaugsmas ir tikras aukso grynuolis, tūnantis avinžirnių skardinėje. Tai taip - aquafaba yra tas skystis, kuris būna konservuotų avinžirnių skardinėje. Sako, gali būti ir bet kurių kitų pupelių, bet nesu mačius, kad kas naudotų kažką kito apart avinžirnių, tai nesileidau ir pati į kitus eksperimentus.

Kiek man pavyko suprasti, tai tą skysti galima naudoti vietoje kiaušinių baltymų, kadangi abiejų savybės panašios. Aquafaba gali išplakti iki standžių putų, visai kaip kiaušinio baltymą. O ir šiaip naudojant kepiniuose jis viską suriša ir padaro, kad tas kepinys "laikytųsi". Kol kas pati esu jį naudojusi tik kepant falafelius ir vat šitame recepte, kurį dabar parašysiu, beeet ketinu išmėginti ir kitų receptų, nes iš tikro nustebau, kokių ten šposų galima pridaryt.

O dabar apie sausainius. Kažkada pasibandymui iškepiau juos ir žinodama, kad trumpam susitiksiu draugę, įdėjau keletą sausainių jai. Vos išsiskyrus gavau liaupsinančią žinutę nuo jos (puiku, nes mėgstu, kai mane giria), kad sausainiai yra jėga ir, kad norės dar. Tai štai pasitaikius progai (proga buvo ta, kad dariau tą karį su avinžirniais) iškepiau dar, specialiai jai. Sausainiai super lengvai pasidaro, yra labai skanūs ir galėtų būti 100% veganiški, bet šiuo konkrečiu atveju nėra dėl šokolado, nes neturiu jo veganiško. Bet aš pati jų nevalgiau, o draugei tai problemų nekelia, tai viskas ok. Iš pateiktų kiekių recepte išeina maždaug 28-30 sausainių.


Pupelių vandens sausainiai išsikepė iš:
4 puodeliai kokoso drožlių
1/2 puodelio Aquafaba (skystis likęs konservuotų avinžirnių skardinėje)
1/2 puodelio cukraus
1 v.š. vanilės ekstrakto
1/2 a.š. druskos
2 v.š. kokosų aliejaus

Šokoladiniam glajui reikėjo:
1 plytelės juodžiausio šokolado kokį pavyks rasti
2 a.š. kokosų aliejaus

Orkaitę užkūriau iki 175C ir ten 3-5 minutėm įdėjau kokosų drožles, kad paruduotų. Čia visiškai minučių reikalas, tai geriau nepražiopsot, nes tada sudegs ir bus labai gaila. Kai kokosai apskrudo, tiesiog ištraukiau iš orkaitės ir atidėjau į šoną.

Tada į nedidelį puodą sudėjau cukrų, kokosų aliejų, druską, vanilę ir aquafaba, ant vidutinės arba nedidelės kaitros (čia nuo kantrybės priklauso), nuolat maišant viską ištirpinau ir leidau beveik užvirti, tada sumažinau kaitrą iki visiškai minimalios ir taip šildydžiau iki kol sirupas šiek tiek sutirštėjo. Man tai užtruko apie 10-15 minučių.

Sirupą supyliau į kokosų drožles, viską sumaišiau ir leidau šiek tiek atvėsti (apie 5 minutes), kad viskas pradėtų labiau lipti. Tada galima pasiimti bet kokį įrankį, su kuriuo galėtum padaryti nedidelius apvalius sausainėlius (aš turiu tik tą kavos kaušelį, tai jį ir naudojau) ir pradėti formuoti sausainius. Tai nebus visiškai paprasta, nes masė nebus labai tvirta ir viskas vistiek norės byrėti, bet su trupučiu praktikos viskas išeis. Tada sausainiai keliauja į orkaitę ir ten būna 15 minučių. Po maždaug 10 minučių galima apsukti skardą, kad lygiau keptų.

Iškepusius sausainius reikia pilnai atvėsinti ir tada beliks papuošti juos šokoladiniu glajum. Glajus pasigamina šokoladą sulaužius į gabalėlius, sudėjus į dubenėlį kartu su kokosu aliejumi ir šildant mikrobangėj apie 1,5 minutės, kas 30 sekundžių pamaišant. Galima tą daryti ir su karšto vandens vonele, bet galima ir nedaryti. Kai jau sausainiai atvėso, o glajus dar ne - ateina laikas puošti. Aš sausainių apačias tiesiog įmerkiau į šokoladą ir dėjau ant skardos išklotos kepimo popierium. O kai kuriuos jų dar apmarmaliavau šokoladu iš viršaus, kaip matosi nuotraukose. Iš esmės čia nėra nei teisingo, nei neteisingo varianto. Po to palauki kol šokoladas sustingsta ir prašom. Puikūs skanėstėliai, kurių mano draugė labai laukia.

Šiandien kažkaip daug prirašiau. Labai matyt tas pupelių vanduo įkvėpimo daug suteikė. Tai pabaigai dalinuosi trumpu video segmentu, aišku rastu Youtube, kuris šiaip dar ir puikiai mane apibūdina gyvenime. Linkėjimai.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą